“Καλλιτεχνικά” λουκανικοπιτάκια!

“Καλλιτεχνικά” λουκανικοπιτάκια!

Αφράτα και πεντανόστιμα λουκανικοπιτάκια!… Τέτοια ζύμη δεν έχετε ξανά δοκιμάσει!… την πρώτη φορά που τα έφτιαξα ε-ξα-φα-νί-στη-καν στο λεπτό!… Είναι μια αλμυρή “λιχουδιά” που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Όπως, συνήθως, φτιάχνω γλυκάκια και αλμυρά σνακς … και όλα αυτά για τις κόρες μου…αλλά τρελαινόμαστε και οι υπόλοιποι που τα δοκιμάζουμε!… Είναι ,λοιπόν, μια συνταγή που φτιάχνω πολύ συχνά!… Η ζύμη είναι εύκολη, ανοίγεται πολύ εύκολα και γρήγορα… τι άλλο θέλουμε;!…

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε:

Υλικά (γύρω στα 25 λουκανικοπιτάκια):

  • 250 gr λουκανικάκια
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 1/2 κούπα γάλα
  •  ένα φακελάκι μαγιά
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • αλεύρι (όσο πάρει)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό και τα χτυπάμε.
  • Έπειτα, προσθέτουμε και το λάδι και τα χτυπάμε όλα μαζί.
  • Βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται ελαφρά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη μαγιά μέσα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να αφρίσει λίγο.
  • Ρίχνουμε το γάλα μέσα στο μπωλ και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Προσοχή δεν θέλουμε να γίνει πολύ σκληρή. Σκεπάζουμε το μπωλ με μία πετσέτα, το αφήνουμε σε ζεστό μέρος  και περιμένουμε να φουσκώσει (περίπου 1 ώρα).
  • Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, παίρνουμε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγουμε σε κύκλους και κόβουμε ακτινωτά σε κομμάτια (τριγωνάκια). Βάζουμε στην άκρη του κάθε τριγώνου ένα λουκανικάκι και το τυλίγουμε (όπως και το κρουασάν). Μόλις τα ετοιμάσουμε τοποθετούμε μια λαδόκολλα στο ταψί. Βάζουμε τα λουκανικάκια κι αν θέλουμε τα αλείφουμε από πάνω με λίγο γάλα. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

¡ Για να τελειώνω πιο γρήγορα, κάνω μπαλίτσες το ζυμάρι μου , ανοίγω με ένα μικρό πλάστη και βάζω μέσα το λουκανικάκι και ύστερα κλείνω τις άκρες δεξιά και αριστερά. Στα μισά , βάζω εκτός από ένα λουκανικάκι και μια φέτα γκούντα ή κασέρι του τοστ, οπότε γίνονται μίνι λουκανικο-κασεράκια!!

Καλή επιτυχία!!

Τη συνταγή την είδα στο https://cookpad.com/