Σπιτικά τηγανόψωμα!!

Σπιτικά τηγανόψωμα!!

 

Αυτά τα τηγανόψωμα είναι αφράτα και πεντανόστιμα!…. Συνήθως , τα φτιάχνω κάποιο βραδάκι Σαββατοκύριακου…τα παιδιά μου τρελαίνονται γι’αυτά και χαίρομαι όταν μου ζητάνε και άλλο!!

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη!… Θέλουμε μόνο 10 λεπτά για να φτιάξουμε το ζυμάρι μας, το αφήνουμε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει, ύστερα το χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες , το ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας, γεμίζουμε με τυρί (φέτα) και τηγανίζουμε!!

Τα υλικά για το ζυμάρι μας είναι τα εξής: 

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • λίγο αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού)
  • λίγη ζάχαρη ( μισό κουταλάκι του γλυκού)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό (περίπου 1 1/2 ποτήρι)

Υπόλοιπα υλικά:

  • Φέτα ( ή γέμιση της αρεσκείας σας)
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Πάμε να τα φτιάξουμε;…

Σε μια λεκάνη , ρίχνουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο ) , και τα υπόλοιπα υλικά , δηλαδή τη μαγιά, το αλάτι , τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο… Τώρα για το ελαιόλαδο , δεν μπορώ να σας πω ποσότητα γιατί το κάνω με το «μάτι», γυρνάω δυο -τρεις φορές το μπουκάλι λαδιού… χμ, ελπίζω να  σας βοήθησα λίγο!!… Άλλωστε , λίγο λιγότερο  ή λίγο περισσότερο να ρίξετε , δεν χάθηκε  και ο κόσμος!!

Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε… Το ζυμάρι μας θα είναι έτοιμο όταν δεν κολλάει στα χέρια μας και έχει γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη λεκάνη με το ζυμάρι με μια πετσετούλα κουζίνας και από πάνω τοποθετούμε μια χοντρή κουβερτούλα. Αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες.

 

Ύστερα , ετοιμάζουμε τη γέμιση μας: Σε ένα μπολ , «σπάμε» τη φέτα με ένα πιρούνι και τη λιώνουμε όσο εμείς θέλουμε. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 2-3 αυγά και λίγο πιπέρι ή να αφήσετε σκέτο το τυρί.

Κόβουμε λίγο από το ζυμάρι μας και το κάνουμε μπαλάκι. Το ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας να είναι περίπου 2-3 εκατοστά λεπτό και στο κέντρο του βάζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας από το τυρί μας. Κλείνουμε τις άκρες (σαν μισοφέγγαρο ) και με ένα μικρό πιρούνι , πατάμε τις άκρες για να κολλήσουν και να μας δώσουν ένα σχήμα με ραβδώσεις , όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

 

 

Τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα μας με καλαμποκέλαιο (γιατί με το ελαιόλαδο, θα «ρουφήξουν» πολύ λάδι ) και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος αφού έχουμε τοποθετήσει χαρτί.

τηγανόψωμα

 

Και είναι έτοιμα για να τα φάμε!!… Μπορείτε να τα φτιάξετε και για πρωινό ή κάποιο βραδάκι με παρεούλα και κρασάκι!!… Τα τηγανόψωμα αυτά τα λατρεύουν όλοι οι συγγενείς μου και τα φτιάχνω αρκετά συχνά!!

Όλο λέω, να τα δοκιμάσω να τα ψήσω στο φούρνο (για να είναι πιο υγιεινά και να γλιτώσω το τηγάνι ) αλλά το ξεχνάω!!.. Αν τα δοκιμάσετε και με αυτόν τον τρόπο, στείλτε μου ένα μήνυμα για να δούμε αν βγαίνουν εξίσου αφράτα και νόστιμα!!

TIP: Μπορείτε στη γέμιση , να βάλετε  κρέμα τυρί  (φιλαδέρφεια) , γίνονται τόσο νόστιμα τα τηγανόψωμα!!

 

Καλή επιτυχία!!