Το Γαλακτομπούρεκο !!

γαλακτομπούρεκο

photo via www.google.gr

Όλη η οικογένεια έχει πάθει «εξάρτηση» από αυτήν εδώ την συνταγή!…Ας είναι καλά η θεία μου η Χρύσα που την ανακάλυψε!! Και φυσικά την ευχαριστούμε πολύ για το εβδομαδιαίο ταψί- γαλακτομπούρεκο που μας στέλνει!

Ότι γλυκό σας γράφω σε αυτό εδώ το site είναι δοκιμασμένο και γι’αυτό σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα μείνει ούτε ένα κομμάτι!! Λοιπόν, για να μην χάνουμε χρόνο σας γράφω παρακάτω τα υλικά καθώς και την εκτέλεση του γλυκού :

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ                                                   

  1. 500 γρ. ζάχαρη
  2. 250 ml νερό 
  3. 50 ml γλυκόζη

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  1. 1 & ½ λίτρο γάλα φρέσκο
  2. 400 γρ. ζάχαρη
  3. 2 αυγά
  4. 70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  5. 70 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  6. 1 βανίλια

1 φύλλο  κρούστας ΚΑΝΑΚΗ

1 πακέτο βούτυρο αγελαδινό (250γρ. LURPARK) για τα φύλλα

 15401267_10209722953285600_907390077_n

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και την γλυκόζη. Το βράζουμε για 8 λεπτά και το αποσύρουμε από την φωτιά. Πρέπει το σιρόπι μας να είναι πολύ κρύο όταν το ρίξουμε στο γαλακτομπούρεκο μας.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός την βανίλια (την ρίχνουμε στο τέλος) .Χτυπάμε  σε ένα πιάτο τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα (αφού έχουμε ρίξει και την ζάχαρη με τα σιμιγδάλια). Ανάβουμε το μάτι και στην συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Θέλει αρκετή υπομονή γιατί αργεί να μας πήξει η κρέμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα , όμως γίνεται πολύ αφράτη και δεν σβολιάζει με αυτόν τον τρόπο. Στο τέλος, δεν ξεχνάμε  να ρίξουμε την βανίλια.

Βουτυρώνουμε ταψί 22×36 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Στρώνουμε τα 5 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα .Αδειάζουμε την κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και τα αλείφουμε με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 7 φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά. Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα με σπάτουλα.   Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ραντίζουμε πεταχτά με λίγο νερό τα φύλλα για να κολλήσουν μεταξύ τους και να μην σηκώνονται στο ψήσιμο.  Το ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 60′ να φουσκώσει και να ροδίσει καλά το φύλλο, στους 180ο( (αερόθερμο) (μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα).

galaktompoureko

photo via www.google.gr

Μόλις ψηθεί το σιροπιάζουμε αμέσως. Πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο και το γαλακτομπούρεκο καυτό!

Καλή επιτυχία σε όλους !!