Μοναστηριακό Σάμαλι…

1758Το μοναστηριακό σάμαλι είναι ένα από τα γλυκά που έχω λατρέψει και που μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση !!!… Μόνο τόσα λίγα απλά υλικά… σιμιγδάλι, ζάχαρη και χυμός πορτοκαλιού… και βγαίνει τόσοοοο νόστιμο!!!… Σας προτείνω να το φτιάξετε !! Μιας και είναι Σαρακοστή , είναι μια όμορφη λύση για νηστίσιμο και νόστιμο  γλυκό!

Ας δούμε τα υλικά που θα χρειαστούμε:

2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χονδρό

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 φλυτζάνια φρέσκος χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από μισό πορτοκάλι

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 βανίλια

1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα (τριμμένη)

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

Προαιρετικά : λίγη καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

4 φλυτζάνια ζάχαρη

3 & 1/2 φλυτζάνια νερό

2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε καλά (με μίξερ ή ακόμα και με σύρμα), εκτός από το ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού με την σόδα . Πρώτα θα λιώσουμε την σόδα μέσα στο ποτήρι με τον χυμό και μετά θα το ρίξουμε στην λεκάνη μας με τα υπόλοιπα υλικά. Και αυτό ήταν! Έτοιμο το μείγμα μας!!

Είναι τόσο εύκολη συνταγή που δεν χρειάζεται ούτε μίξερ!!

samali_1Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι αφού το έχουμε πρώτα βουτυρώσει (ή με καλαμποκέλαιο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 170οC.

Μόλις πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το γλυκό μας , ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι. Θέλουμε το  σιρόπι να είναι καυτό όταν σιροπιάσουμε το γλυκό, οπότε το φτιάχνουμε προς το τέλος. Σε  ένα μικρό σκεύος βάζουμε την ζάχαρη , το νερό και το χυμό λεμονιού και μόλις αρχίσει και παίρνει  βράση , το αφήνουμε να βράσει για 7-8 λεπτά.

Σιροπιάζουμε το γλυκό με το σιρόπι και αν θέλουμε ρίχνουμε από πάνω καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα.

12165681_209129276114123_542379919_n

Tip: Θέλουμε καυτό σιρόπι και χλιαρό γλυκό.

 

Καλή Επιτυχία!!!