Μαρμελάδες!!…μαρμελάδες!!…μαρμελάδες!!

Μαρμελάδες!!…μαρμελάδες!!…μαρμελάδες!!

images (7)

image via www.google.gr

Ήρθε επιτέλους το καλοκαιράκι!!… Έχουμε τόσο νόστιμα και δροσιστικά φρούτα στη χώρα μας!!…

Μπορούμε, λοιπόν, να φτιάξουμε υπέροχες σπιτικές μαρμελάδες για τα παιδάκια μας και όχι μόνο!!.. Πόσο χαίρομαι όταν πηγαίνω κάπου να δίνω και κάτι χειροποίητο από τα χεράκια μου!!… Τώρα είναι η εποχή των καλοκαιρινών μαρμελάδων!!… μαρμελάδα φράουλα…μαρμελάδα κεράσι…. μαρμελάδα βερίκοκο… μαρμελάδα ροδάκινο… και ότι άλλο μας αρέσει!!

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε μαρμελάδες!! Το επιχείρησα πριν λίγες μέρες και απορώ γιατί τόσα χρόνια τις αγόραζα και δεν έφτιαχνα για το σπιτικό μου;!!

Ας δούμε τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής:

Υλικά για μαρμελάδα φράουλα

  • 1 κιλό φράουλες
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
fraoules-me-zaxari

image via www.google.gr

Πλένουμε σχολαστικά τις φράουλες. Αφαιρούμε το κοτσανάκι. Με το χέρι τις λιώνουμε ζουλώντας τες και τις βάζουμε σε ένα μπολ εναλλάξ με τη ζάχαρη, δηλ, βάζουμε λίγες φράουλες , μετά λίγη ζάχαρη, μια στρώση πάλι φράουλες και ξανά ζάχαρη , μέχρι να τις βάλουμε όλες. . Αφήνουμε 2-3 ώρες να ενωθούν τα υλικά μας και να βγουν τα υγρά της φράουλας.

Ύστερα, αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε τις φράουλες να πάρουν βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε τον αφρό όποτε είναι αναγκαίο.

Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω στην ξύλινη κουτάλα. Τότε προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2΄. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Πρέπει να είναι ζεστά και αποστειρωμένα τα βάζα και ζεστή η μαρμελάδα. Γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος.

Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω). Τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα αποθηκεύουμε.

13413834_10208147907750446_1257799549_n

Υλικά  για μαρμελάδα βερύκοκο

  • 1 κιλό βερύκοκα (χωρίς το κουκούτσι)

    MARMELADA BERIKOKO

    image via www.google.gr

  • 800-900 γραµµ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

Τα φρούτα µας πρέπει να είναι ώριμα και χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε μικρό  σκεύος εναλλάξ µε τη ζάχαρη. Τα καλύπτουμε µε μεμβράνη. Τα αφήνουμε για 2-3 ώρες, μέχρι να δούμε ότι η ζάχαρη  έχει λιώσει και είναι σαν σιρόπι.. Στο διάστημα αυτό τα ανακατεύουμε µία µε δύο φορές.

Αδειάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα µε χοντρή βάση. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20΄, έως ότου η μαρµελάδα να αφήνει στρώση στην ανάποδη μεριά της κουτάλας.

Στο τελευταίο βράσιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε 1΄-2΄. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.

13393203_10208147908270459_2066704964_n

Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω). Τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα αποθηκεύουμε.

marmelada_kerasi_0

image via www.google.gr

Με τον ίδιο τρόπο ,μπορούμε να φτιάξουμε μαρμελάδα  όποιο φρούτο μας αρέσει … ως αναλογία βάζουμε 1 κιλό από το φρούτο μας (καθαρισμένο ,χωρίς κουκούτσια) και 800-1,000 γρ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά μας αρέσει να είναι η μαρμελάδα μας).

cherry-jam-2

image via www.google.gr

Καλή επιτυχία!!!