Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο!

Τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο!

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τυρόπιτα . . . Μια γευστική τυρόπιτα με λίγα υλικά , εύκολη και γρήγορη ! !

Είναι η αγαπημένη μου τυρόπιτα και οι κόρες μου τρελαίνονται για αυτή, έτσι λοιπόν , τις συνοδεύει κάποιες ημέρες στο σχολείο ως κολατσιό . . .

Θα χρειαστούμε τα εξής υλικά για τη γέμιση :

  • Μισό κιλό φέτα (όχι πολύ αλμυρή )
  • Μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • Δύο αυγά (ολόκληρα )
  • Λίγο πιπέρι

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ .Τόσο απλά!

Προτιμώ πάντα το χειροποίητο φύλλο για τις τυρόπιτες ή σπανακόπιτες, οπότε αν έχετε το χρόνο ανοίξτε φύλλο ,σας το συνιστώ. . . Αν πάλι δυσκολεύεστε , δεν χάθηκε και ο κόσμος ! ! Η τυρόπιτα αυτή φτιάχνεται είτε με φύλλο κρούστας , είτε με φύλλο χωριάτικο και βγαίνει εξίσου νόστιμη . Θα εξαφανιστεί στο λεπτό!

Αφού είδαμε τη γέμιση , ας δούμε τώρα και τα υλικά για το φύλλο μας.

Για το φύλλο θα χρειαστούμε:

  • μισό κιλό αλεύρι (και έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων)
  • ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι
  • λίγο ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί το ζυμάρι μας , μέχρι να σφίξει )

Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα μπολ και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά (δηλ. αλάτι,ξίδι,ελαιόλαδο ) εκτός από το νερό. Τα ανακατεύουμε με το χέρι και ύστερα προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό μας. Επειδή δεν έχω μετρήσει ακριβώς πόσο χρειαζόμαστε ,το κάνω με το μάτι , πρέπει η ζύμη μας να μην κολλάει και να είναι σφιχτή… Ζυμώνουμε καλά και την αφήνουμε 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Για να δούμε αν είναι εντάξει , παίρνουμε ένα μαχαίρι και την κόβουμε σε κάποιο σημείο…αν δούμε ότι κάνει κάτι σαν τρυπούλες (συμβουλή της μαμάς μου ) τότε είναι εντάξει.

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 5-6 μπαλίτσες και ξεκινάμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας.  Χρειαζόμαστε ένα μέτριο ταψί , στρογγυλό ή ορθογώνιο. Βάζουμε τρία φύλλα κάτω και ανάμεσα τα αλείφουμε με ένα πινέλο ,ελαιόλαδο. Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα τη γέμιση μας, την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί μας με ένα κουτάλι.  Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον πλάστη μας και τα βάζουμε ένα ένα από πάνω ,αφού ενδιάμεσα τα αλείφουμε και αυτά με ελαιόλαδο. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν με ένα μαχαίρι ή αν είναι λίγες τις σπρώχνουμε προς τα μέσα.

Μόλις τελειώσουμε με το στρώσιμο των φύλλων, χαράζουμε τη πίτα μας με ένα μαχαίρι σε κομμάτια… Ρίχνουμε και λίγο νεράκι (ξέρετε …πιτσιλιστά, όπως κάνουν οι μαμάδες & οι γιαγιάδες μας!) και η πίτα μας είναι έτοιμη για το φούρνο!!… Θα την ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C  μέχρι να ροδίσει και να πάρει ένα  όμορφο ,χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 50-60 λεπτά) …

Καλή επιτυχία!!