Χειροποίητο σπιτικό ψωμί!

Χειροποίητο σπιτικό ψωμί!

Αγαπάω το χειροποίητο όχι μόνο όσον αφορά στις κατασκευές αλλά και στις σπιτικές δημιουργίες…δηλαδή τις συνταγές που φτιάχνουμε στο σπίτι μας για να προσφέρουμε στα παιδιά μας , στους συγγενείς μας και στα αγαπημένα μας άτομα…  Ξέρουμε τι υλικά χρησιμοποιούμε… δεν έχουν τα συντηρητικά που έχουν τα έτοιμα φαγητά και γλυκά και κυρίως τα έχουμε φτιάξει με πολλή αγάπη και με τα χεράκια μας!

Το σπιτικό ψωμί δεν συγκρίνεται με αυτό που αγοράζουμε από τον φούρνο!… Είναι δεδομένο αυτό!!

Μοσχομυρίζει όλο το σπίτι και η γεύση του είναι μοναδική!

Ας φτιάξουμε λοιπόν,  ψωμάκι με τα χεράκια μας!…Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • μισό κιλό αλεύρι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • ένα φακελάκι μαγιά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου)
  • σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης.

Ζυμώνουμε πολύ καλά το ζυμάρι μας και το τοποθετούμε μέσα σε μια λαδωμένη γάστρα (ή χρησιμοποιούμε λαδόκολλα). Το σκεπάζουμε με το καπάκι της και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (εγώ σκεπάζω τη γάστρα μου με μια μικρή κουβερτούλα) για 1-2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του .

Όταν φουσκώσει  το καρβελάκι μας το  χαράζουμε σε 2-3 σημεία, ρίχνουμε λίγο σουσάμι  και το ψήνουμε με σκεπασμένο το καπάκι  στους  180οC για 3ο΄. Έπειτα αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 15′ . Το καρβελάκι μας θα έχει πάρει ένα όμορφο σταρένιο χρώμα!

Το σπίτι μας θα μοσχοβολάει τόσο όμορφα με τη μαγιά !!… Είναι απόλαυση!!… αφήστε το να κρυώσει λίγο και αν θέλετε αλείψτε λίγη μαρμελάδα ή βούτυρο και μέλι στις φέτες του!… Είναι τόσο νόστιμο!!… ή κάντε λίγη υπομονή και κρατήστε το καρβελάκι να συνοδεύσει το μεσημεριανό φαγητό σας!Χα!!χα!! 🙂

Καλή επιτυχία!!