Κούκλα Μαρότα

Την παρακάτω κατασκευή εμπνεύστηκε και μας έστειλε η Εύα Κυπριανού… Δεν είναι πολύ όμορφη η κουκλίτσα της;

 

unnamedΥλικά που θα χρειαστείτε: 

-Ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα

-Τσόχα, κλωστή, κανσον, βελόνα, βαμβάκι (χύμα)

-υγρή κόλλα και στικ κόλλα

-μαλλί πλεξίματος(για τα μαλλιά)

-ματάκια, αξεσουάρ (κουμπιά, χάντρες,στρας)

-μολύβι, γόμα, στυλό, ξύστρα, χάρακας, μαρκαδόρους, ψαλίδι

Βήματα κατασκευής :

-Χρησιμοποιουμε ένα κανσον ο,τι χρώμα εμείς θέλουμε για να κάνουμε το πατρόν.

-Τοποθετούμε οριζόντια το κανσον και τοποθετούμε την κουτάλα στο πάνω ίμερος (ίσια), θεωρώντας πως το μέρος που το κρατάμε είναι το σώμα. Δημιουργούμε ένα γιακά, θεωρώντας πως είναι ο λαιμός.

-Αφού φτιάξουμε το γιακά με το μολύβι, σχεδιάζουμε το χέρι και στην συνέχεια σχεδιάζουμε το φόρεμα.

-Διπλώνουμε το κανσον στην μέση και κόβουμε το πατρόν.

-Παίρνουμε μια τσόχα και την διπλώνουμε στην μέση, χρησιμοποιουμε ο,τι χρώμα θέλουμε και σχεδιάζουμε το πατρόν, ώστε να δημιουργηθεί το φόρεμα και ύστερα το κόβουμε.

-Με αυτόν τον τρόπο δημιουργουνται δυο κομμάτια τσόχας.

-Στη συνέχεια παίρνουμε βαμβάκι και το ανοίγουμε για να το τοποθετησουμε στα δυο κομμάτια τσόχας και το κολλάμε με υγρή κόλλα.

-Έπειτα ράβουμε το φόρεμα στα πλάγια, εκτός από τα χέρια, το λαιμό και εκεί που θα μπουν τα πόδια. Χρησιμοποιουμε κλωστή κοντά στο χρώμα της τσόχας για να μην φαίνεται.

-Τοποθετούμε ο,τι αξεσουάρ θέλουμε.

 -Παίρνουμε το άσπρο κανσον και σχεδιάζουμε… κόβουμε χέρια και πόδια (μετά φτιάχνουμε παπούτσια), τα βάφουμε με ξυλομπογια στο χρώμα του δέρματος.

-Παίρνουμε το μαλλί πλεξίματος και παίρνουμε μια μεγάλη επιφάνεια όπως ένα φάκελο. Αρχίζουμε και τυλίγουμε το μαλλί πλεξίματος (αρκετή ποσότητα) κατά μήκος. Κάνουμε την ίδια διαδικασία τρεις φορές. Παίρνουμε από το υπόλοιπο μαλλί πλεξίματος και κόβουμε λίγο και το περνάμε γύρω από τα μαλλιά που τυλιξαμε και κάνουμε στην μέση 2 κόμπους και κόβουμε ότι προεξέχει από τους κόμπους. Βγάζουμε το μαλλί από το φάκελο που χρησιμοποιησαμε και κρατάμε τον κόμπο προς τα πάνω και κόβουμε την κάτω μεριά. Κολλάμε τους κόμπους προς τα κάτω στην κουτάλα για να μην φαίνονται. Έπειτα, κάνουμε το ίδιο  άλλες δυο φορές. Βάζουμε υγρή κόλλα στο πάνω μέρος της κουτάλας και κολλάμε το πρώτο <<ματσάκι>> μαλλιών και στην συνέχεια κολλάμε κολλητά και τα υπόλοιπα <<ματσάκια>> μαλλιών από την όψη όμως που χρησιμοποιουμε την κουτάλα.

-Κολλάμε με στικ κόλλα τρισδιάστατα ματάκια και μύτη (πχ κουμπί, χάντρα κτλ) και σχεδιάζουμε με μολύβι φρύδια και βλεφαρίδες και τα ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρο και σχεδιάζουμε στόμα με μολύβι. Επίσης, αν θέλουμε βάζουμε με ένα βαμβάκι λίγο ρουζ στα <<μάγουλα>>. -Με τα δάχτυλα μας ανοιγουμε το φόρεμα από το πάνω μέρος μέχρι κάτω για να τοποθετησουμε την κουτάλα.

Κούκλα

Αν θέλετε να δείξετε και εσείς τις χειροποίητες κατασκευές σας , πώς έγιναν βήμα-βήμα , επικοινωνήστε μαζί μου !!

Πατήστε εδώ !!


Translate »